top of page

Hvorfor er det vigtigt at tale med nogen, når man er ufrivillig barnløs

Når man beslutter sig for at lave et barn og smide præventionen, så sparker utålmodigheden lynhurtigt ind,

og de to streger skulle gerne have været kommet i går. Sex bliver hurtigt skemalagt og tilrettelagt efter ægløsningstest,

konkrete tider, og spontaniteten forsvinder hurtigt. Når man begynder i behandling har man allerede været igennem mange

måneder uden held. Kroppen er måske allerede begyndt at stresse, livet som ufrivillig barnløs fylder meget i ens hverdag,

og måske begynder det at tære på parforholdet. 

 

At være ufrivillig barnløs, kan være enormt ensomt, da måske ingen i ens netværk er i samme båd. Det kan være en fortvivlende og angstprovokerende situation at stå i. Man kan føle sig alene, ja måske endda forkert, fordi man ikke ser, at mange andre kæmper. Mange oplever en eksistentiel krise, også på identiteten, når det ønskede barn udebliver. På trods af, at barnløshed er et stigende problem, og ca. hvert tiende barn kommer til ved hjælp, så er der stadig et stort tabu omkring det at være ufrivillig barnløs, og ikke og kunne lave et barn i soveværelset. Det er de færreste mennesker, der kan forestille sig eller sætte sig ind i, hvad ufrivillige barnløse går igennem, i håbet om at få et barn. For ikke at snakke om, hvordan det kan påvirke og belaste psykisk, fysisk, parforholdet, det sociale liv, arbejdslivet, samt økonomisk. Det er også de færreste der tror, at de vil blive en del af den kedelige statistik, og derfor rammer mange en mur, når graviditeten udebliver og ikke sker ligesom på film eller som i vennekredsen.

 

Ifølge Gabor Mates er der fire primære grunde til at vi bliver stresset: 1. Mangel på kontrol, 2. Usikkerhed, 3. Følelsesmæssig Isolation og 4. Manglende evne til at eller mulighed for at udtrykke følelser. Alle 4 aspekter vil jeg påstå er til stede i større eller mindre grad ved ufrivillig barnløshed, og mange af dem er forbundne og påvirker hinanden indirekte. Det er også min påstand at tager vi hånd om grund nummer 4, så vil det have en positiv afsmittende effekt på flere af de andre aspekter.

 

Så hvorfor er det så vigtigt at sige det højt? Forskning viser, at længerevarende ufrivillig barnløshed kan føre til angst, stress og depression. Ydermere viser en dansk undersøgelse, at 15% af de kvinder, der har været i fertilitetsbehandling mere end i et år, udvikler alvorlige depressive symptomer. Lidt nedslående I know, men der er heldigvis også nyere forskning, der viser, at får vi kontakt til kroppen, ro i hovedet, og styr på tankerne, så kan vi forbedre vores fertilitetschancer med HELE 40%. Så, det ville da være helt tosset ikke at prøve, synes du ikke? 

271392025_334726445175792_3339488275284858281_n.jpg
Psykolog session
bottom of page